Αποικιακού τύπου παρέμβαση του Στρος Καν

Σε βαρύτατη πολιτική παρέμβαση για τα εσωτερικά της Ελλάδας, ενώπιον μάλιστα του εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας Γιώργου Παπανδρέου, προχώρησε ο γενικός
διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.
Από το αναλόγιο του Μεγάρου Μαξίμου, ο Στρος Καν είπε νέτα-σκέτα ότι το μέλλον της Ελλάδας ήταν και παραμένει σε κίνδυνο και ζήτησε ευρεία πολιτική συναίνεση, για να ξεπεραστεί η κρίση.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με μια πράξη απείρου πολιτικού θράσους, και μάλιστα ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού, με την παρέμβασή του επιβεβαίωσε όλους αυτούς που μιλούν για απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και ενεμφανίσθη ως γνήσιος αποικιοκράτης που απευθυνόταν σε αυτόχθονες δύσμοιρους ιθαγενείς.
Κάνοντας, μάλιστα, και χιούμορ στην έναρξη της ομιλίας του, ζήτησε συγγνώμη που δεν μπόρεσε να μιλήσει στα Ελληνικά, αλλά υποσχέθηκε την επόμενη φορά να το πράξει.
Προφανώς, ως ιδιοκτήτης της ελληνικής πολυκατοικίας πρέπει να μιλά Ελληνικά, σχολίασαν πολιτικοί παρατηρητές.
Ο Στρος Καν, καθ ‘όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δεν σταμάτησε να ζητεί θυσίες μεγατόνων από την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ως αντάλλαγμα αυτού, διαβεβαίωσε ότι το 2012 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Εκφράζοντας, δε, τον εντυπωσιασμό του για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, «είναι αυτός που πλήττεται από τα αναγκαία  μέτρα», ο Στρος Καν σημείωσε ότι πλέον το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη.
«Το βασικό πρόβλημα είναι η ανάπτυξη, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτε» κατά τον Ντομινίκ Στρος Καν.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, επεσήμανε ότι η χώρα έχει κάνει πολλά μεν, αλλά απομένουν ακόμη περισσότερα να γίνουν.
Ο επικεφαλής του διεθνούς οικονομικού οργανισμού εμφανίστηκε, όπως είναι ήδη γνωστό, θετικός στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την τρόικα.   
Ο Στρος Καν αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του χρέους που αντιμετωπίζει το σύνολο της ευρωζώνης και σημείωσε εμφαντικά ότι η λύση σε αυτό το ζήτημα είναι μία. Η ανάπτυξη, που όμως είναι αργή και έρχεται με χαμηλούς ρυθμούς.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός μίλησε για διαδικασία έντασης στις διαρθρωτικές αλλαγές εντός του 2012 και τόνισε ότι για τη χώρα μας είναι θετικό ότι η προσπάθεια που καταβάλει αναγνωρίζεται πλέον από όλους.

«Μπορεί να ήμουν κι εγώ στους δρόμους»

Το απόγευμα της Δευτέρας ο επικεφαλής του ΔΝΤ ενημέρωσε τους Έλληνες βουλευτές, πλην αυτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, που μετέχουν στη επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν εμφανίστηκε σίγουρος για την χωρίς όρους επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ αλλά επέμεινε στην ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ισοσταθμιστεί η παραγωγικότητα.

Όπως υποστήριξε ενώπιων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., η Ελλάδα τον Μάιο, οπότε και προσέφυγε στο ΔΝΤ «βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού», συνδέοντας, όμως, την επιτυχία του προγράμματος «με το βαθμό δικαιοσύνης που θα εμπνεύσει στο λαό». Σχολιάζοντας, δε, τις διαμαρτυρίες των πολιτών κατά των μέτρων ανέφερε χαρακτηριστικά: «αν ήμουν Έλληνας μπορεί και εγώ να ήμουν στους δρόμους».

Επανέλαβε για δεύτερη φορά, μετά από αυτή στις μεσημεριανές δηλώσεις στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, την ανάγκη «ο καθένας να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης», προσθέτοντας ότι «πρέπει να δείξετε ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται όλοι συμμετέχουν».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση της προέδρου της επιτροπής, Βάσως Παπανδρέου, για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους και την τάση φυγής τους προς το εξωτερικό, υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να τους δημιουργήσεις κίνητρα γιατί όταν επιστρέψουν στη χώρα τους θα έχουν αποκτήσει εμπειρία. «Κατανοώ την απελπισία τους που μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν για το εξωτερικό. Καλώς, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα και υπάρξει ανάπτυξη θα επανέλθουν» σημείωσε ο κ. Στρος Καν.
zougla

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια