Τριπλό «μπλόκο» στις αμοιβές των εργαζομένων

Aγριο ψαλίδι αλλιώς λουκέτο ή πωλητήριο

Ερχονται μεγάλες περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητείται σήμερα το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο, περιέχονται διατάξεις για τριπλό «μπλόκο» στις αποδοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προωθεί:




Μείωση κατά 10% όλων των αποδοχών (βασικού μισθού, επιδομάτων και υπερωριών) για όσους λαμβάνουν πάνω από 1.800 ευρώ μεικτά τον μήνα. Από το όριο αυτό και κάτω δεν θα υπάρξουν περικοπές. 
Μπαίνει πλαφόν 4.000 ευρώ για τις μεικτές αποδοχές των εργαζομένων.
Ορίζεται πως το συνολικό ποσό που χορηγείται για πρόσθετες αμοιβές προσωπικού (υπερωρίες και επιδόματα) δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του συνολικού μισθολογικού κονδυλίου κάθε ΔΕΚΟ. Με τις τρεις αυτές παρεμβάσεις, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως θα προκύψει εξοικονόμηση δαπανών μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και λόγω της θέσπισης πλαφόν στις μεικτές αποδοχές οι απώλειες των υψηλόμισθων μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 30% με 40%.
Επίσης από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνεται πως οι αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς δεν αφορούν τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις και τις θυγατρικές τους.
Επιπλέον κατά τις ίδιες πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η κατάργηση των όποιων εξαιρέσεων έχουν γίνει από τον υφιστάμενο νόμο για τις ΔΕΚΟ.
Ετσι θα καταργηθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες έχουν εξαιρεθεί κάποιες επιχειρήσεις όπως η ΕΡΤ και το Μετρό. Δηλαδή το ψαλίδισμα των αποδοχών εκτός απρόοπτου θα πιάσει και τους εργαζόμενους σε αυτές.
Να υπενθυμίσουμε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει στον προϋπολογισμό του 2011 ως στόχο την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ από τον χώρο των ΔΕΚΟ.
Κώστας Τσαχάκης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια