Τεταμένο το κλίμα στις φυλακές της χώρας

Τεταμένο το κλίμα στις φυλακές της χώρας

Μετά την αποχή από το συσσίτιο, οι κρατούμενοι προχώρησαν σε απεργία πείνας

Συνολικά 9.000 κρατούμενοι από τους συνολικά 12.600 σε 26 από τις 33 φυλακές της χώρας απέχουν την τελευταία εβδομάδα από τα συσσίτιά τους, σύμφωνα με στοιχεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Επιπλέον, περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι ξεκίνησαν συμβολικά απεργία πείνας από χθες, ημέρα θανάτου του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. 

Ειδικότερα, στην απεργία πείνας, σύμφωνα πάντα με την Πρωτοβουλία, συμμετέχουν από το Μαλανδρίνο 157 κρατούμενοι, από τα Γρεβενά 500, από τον Δομοκό 66, από τη Λάρισα 38, από τα Τρίκαλα 45 και από τα Διαβατά 200. Απεργία πείνας, εξάλλου, κάνουν όλοι οι κρατούμενοι της Δ΄ Πτέρυγας Κορυδαλλού, ενώ ήδη από την περασμένη βδομάδα έχουν ξεκινήσει απεργία οι ανήλικοι κρατούμενοι από το ειδικό κέντρο κράτησης νέων Βόλου.

Το μέλη της Πρωτοβουλίας, δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ και Ηρ. Παπαδόπουλος ζήτησαν άμεση συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, με αντιπροσωπεία των κρατουμένων. Ακόμη, αναφέρθηκε ότι ορισμένοι κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει την απεργία πείνας από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ υπάρχει η πρόθεση να απέχουν και από την εργασία (μεροκάματα). Παράλληλα, οι κρατούμενοι ζητούν το φαγητό που δεν δέχονται να παραλάβουν, να διατεθεί σε απόρους ή ιδρύματα.

Επίσης, καταγγέλθηκε ότι οι διευθυντές των φυλακών απειλούν τους κρατούμενους ότι θα τους κόψουν τα φάρμακα ή τα μεροκάματα αν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

«Μας εξέπληξαν και μας προσβάλλουν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καστανίδη, από τον οποίο προσωπικά περιμένω πολλά πράγματα, ο οποίος χωρίς να αναφέρεται απευθείας στη Πρωτοβουλία, ωστόσο με σαφή τρόπο της αποδίδει σκοτεινούς δρόμους και σκοπούς», δήλωσε η κ. Κούρτοβικ και πρόσθεσε: «Οι σκοποί και ο τρόπος που δουλεύει η Πρωτοβουλία είναι γνωστοί, είναι ανοιχτοί, διακηρυγμένοι. Όλα αυτά όφειλε να τα ξέρει ο κ. υπουργός. Να σημειώσω ότι παρά τις συνεχείς υποτιθέμενες προσπάθειες από τον Δεκέμβρη του 2008, να μειώσουν τον αριθμό των κρατούμενων στις φυλακές, έχουμε έναν σταθερό αριθμό κρατούμενων. Κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των κρατούμενων κατά 200-250 άτομα. Σε αυτό τον αριθμό φαίνεται ότι ένα 30% είναι υπόδικοι, 60% αλλοδαποί και 35% κρατούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Να προσθέσω ότι 1.180 (με τα στοιχεία του Ιουνίου) έχουν ποινές εξαγοράσιμες».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια