Κόκκινος συναγερμός στην Αθήνα

Κόκκινος συναγερμός στην Αθήνα

Τρόμος από πακέτα-βόμβες

Σε κλοιό τρόμου η Αθήνα. Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό μετά τον εντοπισμό παγιδευμένων πακέτων σε διάφορα σημεία της Αττικής. 

Σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν σχηματιστεί μπλόκα της αστυνομίας και ελέγχονται διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως... τις ξένες πρεσβείες, που όπως όλα δείχνουν βρίσκονται στο επίκεντρο των τρομοκρατών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα παγιδευμένα δέματα. 

Η οδηγία προς όλες τις υπηρεσίες είναι να μην ανοίγουν φακέλους ή δέματα που κρίνουν ως ύποπτα και να ενημερώνουν τις αστυνομικές αρχές. 

Πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμένο σχέδιο, λίγες μόλις ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που άρχισε να αποκαλύπτεται τυχαία, από τη χθεσινή έκρηξη παγιδευμένου πακέτου σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Παγκράτι. Ακολούθησε η σύλληψη των δύο νεαρών που εμπλέκονται στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Μέχρι στιγμής,  έχουν εντοπιστεί πέντε παγιδευμένα πακέτα. Τα δέματα βόμβες εστάλησαν στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Ρωσίας, όπου έγιναν και εκρήξεις χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί, στις πρεσβείες της Βουλγαρίας και της Χιλής (που κατέληξε στη Βουλή) και στη «Γενική Ταχυδρομική» στο Παγκράτι (με προορισμό την πρεσβεία της Γερμανίας) που εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενες εκρήξεις. 

Εκρήξεις στις πρεσβείες Ελβετίας και Ρωσίας

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι, όταν πακέτο-βόμβα εξερράγη στην πρεσβεία της Ελβετίας, στην οδό Ιασίου 2 στο Κολωνάκι. Υπάλληλος θεώρησε ότι ο χάρτινος φάκελος χρώματος μπλε, ήταν ύποπτος, επικοινώνησε με τον φερόμενο ως αποστολέα που αποδείχτηκε ότι δεν είχε στείλει το δέμα, και όταν εκείνος του ανέφερε ότι δεν είχε καμία σχέση το πέταξε στον ακάλυπτο χώρο όπου και έγινε η έκρηξη.

Την ίδια περίπου ώρα, ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε στην πρεσβεία της Βουλγαρίας, στην οδό Στρατηγού Καλάρη στο Ψυχικό. Ενημερώθηκε η αντιτρομοκρατική, ο χώρος αποκλείστηκε και άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, ένα ακόμη ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε στην εταιρεία ταχυμεταφορών Γενική Ταχυδρομική στην οδό Ριζάρη, στο Παγκράτι, με προορισμό την πρεσβεία της Γερμανίας. Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του πακέτου από τη λίστα με τις εταιρείες ταχυμεταφορών που κατείχαν οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι. Στις 14:00 περίπου το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη έκρηξη στο παγιδευμένο δέμα.

Λίγο μετά τις 14:20 συναγερμός σήμανε και στην πρεσβεία του Παναμά, όπου εντοπίστηκε ένα ακόμη ύποπτο δέμα. Ειδικοί πυροτεχνουργοί έσπευσαν στο σημείο, όπου διαπίστωσαν πως το πακέτο περιείχε μόνο έγγραφα.

Την ίδια περίπου ώρα, άλλη μία έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Παλαιό Ψυχικό. Η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς εντοπίστηκε το ύποπτο δέμα και πώς έγινε η ανάφλεξη.

Λίγο πριν τις 15:00, συναγερμός σήμανε και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου ο σκοπός παρέλαβε ένα ύποπτο δέμα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των ΤΕΕΜ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό ή όχι. 

Εξουδετερώθηκε βόμβα και στο προαύλιο της Βουλής 


Το μεσημέρι εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός και στο προαύλιο της Βουλής. Το παγιδευμένο πακέτο είχε προορισμό την πρεσβεία της Χιλής. 

Ο ταχυμεταφορέας που το μετέφερε σταμάτησε μπροστά στο αστυνομικό φυλάκιο του Μεγάρου Μαξίμου και ζήτησε από τους αστυνομικούς να το ελέγξουν, καθώς εκτίμησε πως είναι ύποπτο. 

Αφού ελέγχθηκε το πακέτο και διαπιστώθηκε πως περιείχε εκρηκτική ύλη, το δέμα μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας στο προαύλιο της Βουλής, όπου και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. 

Ομοίωμα εκρηκτικού μηχανισμού και προς Σημίτη

Πακέτο που περιείχε ομοίωμα εκρηκτικού μηχανισμού εστάλη και στον Κώστα Σημίτη. Συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού μετέφερε το δέμα στη Βουλή, όπου μετά από έλεγχο το πακέτο ανοίχτηκε και διαπιστώθηκε ότι περιείχε μπαταρίες, μια αριθμομηχανή και διάφορα χαρτιά, όχι όμως εκρηκτική ύλη. Δεν χρειάστηκε να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη. 

Πρώτη είδηση 

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τέσσερα παγιδευμένα πακέτα. Αυτό που προκαλεί πάντως μεγαλύτερη ανησυχία στις αρχές, αλλά και τους απλούς πολίτες, είναι ότι παραμένει άγνωστο πόσα ακόμη παγιδευμένα δέματα έχουν σταλεί και ποιοι είναι οι παραλήπτες...

Ήδη, η είδηση για τους φακέλους βόμβες έχει κάνει το γύρο του κόσμου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. 
newsbeast

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια