Έκλεισαν οι κάλπες, έρχεται ο ... λογαριασμός


- 1 δισ. μέσα σε ενάμισι μήνα ψάχνει η Κυβέρνηση
- Από... Δευτέρα ανακοινώνουν το έλλειμμα 
- Παζάρι με την τρόικα για το “μαχαίρι” στις ΔΕΚΟ

Πολλές φορές κάποιες δηλώσεις χρειάζονται “μετάφραση”, ωστόσο τα όσα είπε ο πρόεδρος του Eurogroup αυτή τη φορά μιλούν... στη γλώσσα μας. 

“Το αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστο” είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και συνέχισε ότι είναι επιτακτική η “ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων”

Δηλαδή, τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν, αλλά κυρίως θα εφαρμοστούν οι όροι που έχουν μπει. 

Έτσι από Δευτέρα που με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας (μετεκλογικά δηλαδή) θα ανακοινωθεί το έλλειμμα το οποίο (όπως έγραψε πρώτο το newsit) θα είναι σε δυσθεώρητα ύψη κοντά ή και πάνω από 16% θα μάθουμε όλοι μας ότι προκειμένου να βρεθούμε εκτός στόχων θα έρθουν τα νέα “αναπροσαρμοσμένα” στις “νέες” ανάγκες μέτρα. Και αυτά τα μέτρα ο κ. Γιούγκερ εμμέσως πλην σαφώς τα προανήγγειλε. Όπως τόνισε η Κυβέρνηση θα πρέπει να “επιμείνει στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.

Τι έχει προαναγγείλει ως προς αυτό η Κυβέρνηση; 

“Μαχαίρι” στις ΔΕΚΟ

Τα πρώτα “έσοδα” θα έρθουν από τη... μείωση των εξόδων και έξοδα για την Κυβέρνηση αποτελούν και οι μισθοί των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. 

Επί του βασικού μισθού δεν γίνεται λόγος, τα επιδόματα όμως θα μειωθούν κάτω από το μισό. Σήμερα υπάρχουν επιδόματα ίσα με το 50% του μισθού ενώ ο μέσος όρος είναι περίπου στο 25%. Στόχος της Κυβέρνησης είναι κανένας υπάλληλος των ΔΕΚΟ να μην παίρνει επιδόματα πάνω από το 8% του μισθού του. Το αποτέλεσμα θα είναι δηλαδή σε πρώτη φάση η δραματική μείωση των εσόδων των υπαλλήλων.

Παράλληλα μελετάται η, στα πρότυπα του ΟΣΕ, μείωση υπηρεσιών και εργασιών και άλλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, κάτι που θα σημάνει συγχωνεύσει ή και καταργήσει με αποτέλεσμα να προκύψει “πλεονάζον” προσωπικό. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με αυτούς του εργαζόμενους και που θα “μεταταχθούν” καθώς ήδη η μετακίνηση των σχεδόν δυο χιλιάδων εργαζόμενων του ΟΣΕ παρουσιάζει τεράστια προβλήματα.

Ο Φ.Π.Α.

Οι εξελίξεις στις ΔΕΚΟ είναι ένα σχέδιο που ίσως κρατήσει μήνες. Άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες και για να καλυφθεί η τεράστια “τρύπα” περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2010 έρχεται η αύξηση του λεγόμενου χαμηλού Φ.Π.Α. σε προϊόντα και υπηρεσίες από το 11% στο 13%. Όπως ομολόγησε η Κυβέρνηση η νέα αιμορραγία για τους πολίτες από την αύξηση του φόρου προκλήθηκε από την παντελή αποτυχία του εισπρακτικού μηχανισμού.

Όλα αυτά βέβαια με την ύφεση περίπου στο 4% για το 2010 και... έπεται συνέχεια. Άλλωστε από τη στιγμή που τον προϋπολογισμό τον “γράφουν” από κοινού οι άνθρωποι τις τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν μας επιφυλάσσουν και άλλες “εκπλήξεις”.
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια