"Χειρουργικές" επεμβάσεις στις δαπάνες Υγείας

"Αγκάθι" αποδεικνύονται για τον κρατικό προϋπολογισμό οι δαπάνες για τα νοσοκομεία. Για να κτυπήσει τη διαφθορά και να εξοικονομήσει κονδύλια, το ΣΔΟΕ έχει ανοίξει τους λογαριασμούς 2.000 ιατρών, για να εντοπίσει μίζες για παράνομες συνταγογραφήσεις...
δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για να της βγουν τα νούμερα στον προϋπολογισμό και το Μνημόνιο, στο στόχαστρο βάζει πλέον η κυβέρνηση την σπατάλη δισεκατομμυρίων ευρώ σε δαπάνες Υγείας.

Παρουσία του Πρωθυπουργού έγινε η επίσημη παρουσίαση του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ. Και ήδη σε λιγότερο από ένα μήνα, η δαπάνη για φάρμακα έπεσε στο μισό (!) από 25 εκατ. μηνιαίως, σε κάτω από 12 εκατ. ευρώ!

Στο στόχαστρο μπαίνει όμως για τα καλά η παράνομη συνταγογράφηση και οι υπερτιμολογήσεις, σε βάρος των Ταμείων. Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν πως, παρά τις προσπάθειες, η ως τώρα εξοικονόμηση δεν θεωρείται ικανοποιητική.

Μετά από έρευνες, το ΣΔΟΕ άνοιξε περισσότερους από 2000 λογαριασμούς ιατρών, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  250 βρέθηκαν μόνο στην Αττική, με ποσά καταθέσεων πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Σε 71 γιατρών τους λογαριασμούς, βρέθηκαν χρήματα που οδηγούν σε μίζες για παράνομη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων. Για παράδειγμα, γιατροί συνταγογραφούσαν φάρμακο που έκαναν οι ίδιοι την εισαγωγή του. Το αγόραζαν 180 ευρώ και το χρέωναν στα Ταμεία για 2.943.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας συναντώνται σήμερα για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Είναι αποφασισμένοι να μη δαπανήσουν το 2011 περισσότερα από 2,3 ως 2,4 δισ. ευρώ για το ΕΣΥ, αν και οι διοικητές των νοσοκομείων ζητούν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ παραπάνω.

Δραματικές περικοπές πάντως ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2011σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, βάζοντας σε μέγγενη και τους μισθούς. Σε κατ’ ιδιίαν συσκέψεις που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, συζήτησε με τον υπουργό Εσωτερικών για τον Καλλικράτη στους δήμους και για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων στο δημόσιο.
protothema

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια