Δουλεύεις στη Βουλή;

Δουλεύεις στη Βουλή;

Θα πάρεις δύο εφάπαξ και σύνταξη στο 140% του μισθού

Το τεράστιο έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας (εφάπαξ) οφείλεται στην έκρηξη συνταξιοδοτήσεων λόγω των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό και τον φόβο ότι οι υπάλληλοι θα εγκλωβιστούν στη... δουλειά, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Ωστόσο, και ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ έχει μερίδιο ευθύνης για την οικονομική ανισορροπία. Οι δικαστικοί, επί παραδείγματι, έχουν κατά καιρούς επιτύχει να αυξήσουν, αναδρομικά, τους μισθούς τους με... δικαστικές αποφάσεις.

Και ακολούθως προσέρχονται στο Ταμείο Πρόνοιας για να λάβουν συμπλήρωμα εφάπαξ. Για το οποίο δεν πλήρωσαν εισφορές. Κατά τα τελευταία 6 χρόνια άλλαξε η νομοθεσία και για τον υπολογισμό του εφάπαξ λαμβάνονται υπ' όψιν οι μισθοί της τελευταίας 5ετίας. Και αυτό χωρίς καμία μελέτη.

Εξάλλου, η τελευταία αναλογιστική μελέτη για τα οικονομικά του Ταμείου είναι του Φεβρουαρίου του 2004 (προ των εκλογών) η οποία εντόπιζε έλλειμμα 2,9 δισ. κατά την προσεχή 15ετία (έως το 2020).

Αυτή η μελέτη αγνοήθηκε, αλλά ήδη το έλλειμμα έφτασε το 1,7 δισ. και αναμένεται να ανέλθει στα 4,1 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια (άλλες 120.000 συνταξιοδοτήσεις μέχρι το 2020, ενώ οι εισφορές των εν ενεργεία είναι ικανές να καλύψουν μόνο τα μισά -60.000- εφάπαξ).

Όμως ακόμη και τώρα ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται με τον τελευταίο μισθό, ο οποίος αυξάνεται κατά 30% λίγο πριν από την παραίτηση. Και τελικά η σύνταξη ανέρχεται στο 100% αυτού.

Πρόκειται για τους υπαλλήλους της Βουλής οι οποίοι λαμβάνουν 16 μισθούς κάθε χρόνο, είχαν τις μικρότερες απώλειες μετά το Μνημόνιο, ενώ οι αποδοχές αυξάνουν κατά 15% τον μήνα συνταξιοδότησης, συν 15% το κάθε επίδομα.

Και όλα αυτά χωρίς να καταβληθούν οι αναγκαίες εισφορές στα Ταμεία (Πρόνοιας, Επικουρικό κ.ά.).

Ακολούθως, παίρνουν συντάξεις στο 100% του τελευταίου μισθού (ενώ ο νόμος προβλέπει μείωση του ποσοστού σύνταξης προς το 70% από το 2008 και υπολογισμό της σύνταξης με την τελευταία 5ετία).

Επί της σύνταξης αυτής υπολογίζεται το επικουρικό, συν το Μετοχικό Ταμείο (άρα η σύνταξη ξεπερνά το 140% του τελευταίου μισθού και το 170% του μέσου όρου της καλύτερης 5ετίας). Επιπλέον, δίνονται δύο εφάπαξ, ένα από το Πρόνοιας και το δεύτερο από τη Βουλή.
newsbeast
Share on Google Plus

About THE FUN BANK

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...