Κορύφωση του ελληνικού δράματος εντός του 2011 «βλέπουν» οι Financial Times

Είτε «κανονική» είτε ελεγχόμενη, έρχεται χρεοκοπία!Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη λύση, παρά την ελεγχόμενη χρεοκοπία και πως, όσο γρηγορότερα συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα είναι προς όφελος όλων, εκφράζουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Με τίτλο που κάνει

λόγο για «ελληνικό δράμα», ο αρθρογράφος της μεγάλης οικονομικής εφημερίδας εκτιμά πως, την εβδομάδα που ξεκινά, η προσοχή όλων στην ευρωζώνη θα αποσπασθεί από την περίπτωση της Ιρλανδίας, όπου πλέον οι εξελίξεις είναι προδιαγεγραμμένες, για να... επιστρέψει στο μείζον θέμα της κρίσης χρέους και της πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας!

Τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, η περιβόητη Τρόικα δηλαδή, αναμένεται να ολοκληρώσουν τον έλεγχό τους στην πρόοδο του προγράμματος σύγκλισης της Ελλάδας και, όπως όλα δείχνουν, θα επικυρώσουν το ήδη γνωστό γεγονός της μη κάλυψης των στόχων, των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, ιδίως στον τομέα των εσόδων. Παρ' όλα αυτά, η επόμενη δόση (εννέα δισ. ευρώ) του δανείου από το πακέτο στήριξης αναμένεται να εκταμιευθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η εξέλιξη μπορεί να καθυστερεί χρονικά την εκδήλωση μιας συστημικής κρίσης μέσα στο Δεκέμβρη, πλην όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: η αλήθεια είναι πως, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και γενικότερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, ουσιαστικά προετοιμάζεται για το αναπόφευκτο, για την τελική κήρυξη της χώρας σε χρεοκοπία. Το μόνο για το οποίο οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες της χώρας δεν είναι ακόμα βέβαιοι, είναι το πότε τελικώς θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και θα ανακοινωθεί και τυπικά η χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Ενδεχομένως και για το αν αυτή θα είναι … «κανονική» ή ελεγχόμενη!

Οι περισσότεροι πάντως συγκλίνουν στο ό,τι η δραματική  ανακοίνωση θα έρθει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2011. Το πολύ στο τρίτο…

Είναι δε, τέτοια η βεβαιότητα του συντάκτη του άρθρου των FT για την οριστική χρεοκοπία της χώρας μας, ώστε να επικαλείται και τις απόψεις (!) κάποιων πολιτικών παραγόντων στη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, που κάνουν λόγο για ανακοίνωση της χρεοκοπίας της χώρας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, ώστε να μην... διαταραχθούν οι «παραδοσιακές διακοπές», τα... μπάνια του λαού, στο τρίτο, καλοκαιρινό τρίμηνο της χρονιάς!!!

Ο αρθρογράφος μάλιστα φτάνει στο σημείο να δηλώσει πως προτιμά να γίνει γρήγορα ό,τι είναι αναπόφευκτο να συμβεί, καθώς ο ίδιος, αλλά και οι περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι, φεύγουν για διακοπές την 1η Αυγούστου. Οπότε, ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει μια ώρα νωρίτερα!

Όσον αφορά τώρα στο γιατί είναι αναπόφευκτη μια τέτοια εξέλιξη, το άρθρο επικαλείται τα απλά... μαθηματικά: λέει πως η αρχική συμφωνία (του περασμένου Μαΐου) μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας, για μια τριετή περίοδο σύγκλισης, οδηγεί σε «καταστροφή» τον ισολογισμό της Ελλάδας. Η ωρίμανση των ελληνικών χρεών σημαίνει πως ο μόνος τρόπος αποπληρωμής τους, από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία στενάζει υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας και δεν παράγει πλούτο, είναι μέσω νέων δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη πηγή ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει πως το κόστος εξυπηρέτησης των ελληνικών χρεών πολλαπλασιάζεται μήνα με το μήνα. Χαρακτηριστικά, ο αρθρογράφος λέει πως, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι σαν να δανείζεται ένας ιδιώτης από τοκογλύφους της Μαφίας, για να αποπληρώσει ένα δάνειο που πήρε από τη γιαγιά του!!! Την ίδια ώρα, το έλλειμμα καλπάζει σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.

Έτσι, η μόνη λύση είναι να προχωρήσει η Ελλάδα σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της, που θα περιλαμβάνει κι ένα «κούρεμα» στα υφιστάμενα χρέη -ομόλογα, με δύο λόγια, σε μια ελεγχόμενη χρεοκοπία. PROTO THEMA
Share on Google Plus

About THE FUN BANK

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...